Het ontstaan van Haut du Lain.

Haut du lain is ontstaan in de tijd dat we bij Spoorgroep Luxemburg nog gedachten hadden om een gezamelijke modelbaan te gaan maken. We hebben toen tijden gedacht om iets Luxemburgs na te bouwen als een soort show-trekker voor Spoorgroep Luxemburg. In 1999 hebben we besloten om een klein Luxemburgs stationnetje na te bouwen als eerste module voor een toekomstige modulebaan. Dit is na veel gepraat het fictieve station Haut du Lain geworden.

De Halte Haut du Lain is een soort fictief grensstation tussen België en Luxemburg. De halte is gelegen in de Ardennen en weerspiegeling van de toemalige Halte Bellain in Luxemburg. Haut du Lain lijkt een beetje op Bellain en ligt vlak bij de grens België-Luxemburg. Het sporenplan is Bellain alleen dan gespiegeld N-Z. De overweg in Bellain is vervangen door een viaduct over het spoor en er is een soort groter stations gebouw bij bedacht.

Hier een foto van het oude station Bellain.

De Halte is in 2001 voor het eerste te zien op Eurospoor in Utrecht. We moesten toen met een modelbaan komen om niet te hoeven betalen voor deelname aan Eurospoor.

Na deelname aan Eurospoor volgde nog enkele beurzen samen met Spoorgroep Luxemburg. Om belangenverstrengeling tegen te gaan hebben we later afscheid genomen van Spoorgroep Luxemburg en zijn we als BELUX verder gegaan.

Hier wat foto’s uit de tijd dat we Haut du Lain hebben gebouwd.

 

De aanleg van het viaductje. En de muur naast het parkeerterrein.

Links Het stations gebouw in de oude situatie. Rechts Het station gebouw na de verbouwing en met de nieuwe achtergronden.

De achtergronden zijn geschilderd door Hammie.

 

Het resultaat mag er wezen.

 

 

 

 

   Terug naar verhalen menu  Terug naar hoofdmenu

Mail belux(at)belux.lu